یحیی تیعلاتی با بیان فعالیتهای خود در خصوص توسعه تلسکوپ های KM۳NeT، جمع آوری TeV۱۴ برای تولید ذرات جدید بوسیله شتاب دادن و برخورد پروتونها، نوترینوها ذراتی ناشناخته، هستهها ذرات پایدار و پرتو درمانی FLASH، تصریح کرد: ماموریت اصلی ما پیشرفت علم است.
به گزارش روابط عمومی خانه نخبگان؛ یحیی تیعلاتی، استاد فیزیک دانشگاه محمد پنجم در رباط و برگزیده مقیم کشورهای اسلامی جایزه مصطفی(ص)،در کافه علم جایزه مصطفی(ص) با موضوع فیزیک و ماده تاریک، ضمن توضیحاتی در مورد کار تحقیقاتی و مشارکت خود در همکاری های بین المللی مانند LGC برای شورای تحقیقات هسته ای اروپا (CERN) و ANTARES در توسعه تلسکوپ های KM3NeT، تلاشهای تیم تحقیقاتی خود را برای جمع آوری TeV14 برای تولید ذرات جدید بوسیله شتاب دادن و برخورد پروتونها را نیز شرح داد.
وی در ادامه در مورد فعالیتهای خود بر روی نوترینوها (ذراتی ناشناخته و رازآلود)، و تلاش های تیم برای جستجوی تک قطبی های مغناطیسی و نیز جستجوی هسته ها (ذرات پایدار از ماده عجیب کوارک) مطالبی را بیان و به کاربردهای این علم در زندگی روزمره، مانند شبکه جهانی وب (که با شورای تحقیقات هسته ای اروپا آغاز شد) و پرتودرمانی اشاره کرد.
این دانشمند مراکشی به طور خاص به رادیوتراپی FLASH اشاره کرد که شامل قراردادن بیماران سرطانی در معرض تابش با دوز بالای اشعه است.
تیعلاتی خاطر نشان کرد: این نوع پرتودرمانی در بین دانشمندان مسلمان بسیار کم مورد بررسی قرار گرفته و تحقیقات بسیار کمی بر روی آن انجام شده است.
برگزیده مقیم کشورهای اسلامی جایزه مصطفی(ص) ضمن ادای احترام به محمد عبدالسلام، فیزیکدان نظری مسلمان پاکستانی و برنده جایزه نوبل، که در مدل ذرات اولیه شرکت کرده بود، با فروتنی به این واقعیت اشاره کرد که با وجود سالها تحقیق و فناوریهای فراوان، “مایه تاسف است که ما از موضوعات پیرامون خود اینقدر کم درک میکنیم.” درک دانشمندان از ماده 5 درصد است، در حالی که تیعلاتی می گوید: “ماموریت ما این است که 95 درصد ماده را دریابیم.”
وی در پایان گفت: ماموریت اصلی ما پیشرفت علم است. ما سیاسی بازی نمی کنیم و هیچ قولی نمی دهیم، اما تلاش زیادی در تحقیقات خود انجام داده ایم.
این رویداد که محیطی غیر رسمی برای مشارکت عمومی و علم فراهم کرده بود، میزبان کارشناسان دانشگاه تهران برای سخنرانی در مورد ماده تاریک بود.
تاریخ فیزیک و تعامل اولیه انسانها با آن:
کاظم عزیزی، استاد فیزیک دانشگاه تهران در ادامه در مورد تاریخ فیزیک و تعامل اولیه انسانها با آن قبل از گالیله، نیوتن و ماکسول صحبت کرد. فیزیکدانان اخیر و نظریه های پیشرفت آنها منجر به چیزی شد که ما امروزه به عنوان علم فیزیک مدرن می شناسیم.
به گفته عزیزی، رویکرد کلاسیک این فیزیکدانان به علم فیزیک تا اوایل قرن بیستم در پاسخ به سوالات جدید در حال ظهور نبود و مفهوم زمان و مکان تغییر کرد که منجر به دوره جدیدی از فیزیک شد و سپس، نسبیت خاص و عام اینشتین ظهور کرد و بعدها نظریه میدان کوانتومی، فیزیک ذرات را تغییر داد.
کشف موج گرانشی در سال 2015 و اولین تصویر از سیاهچاله در سال 2019 از جدیدترین دستاوردهای فیزیک بود.
عزیزی با بیان اینکه “اخبار شورای تحقیقات هسته ای اروپا نشانه های جدی فیزیک جدید را نشان میدهد، زیرا یکی از مهمترین اهداف فیزیک ارائه نظریه ای درباره همه چیز برای توضیح همه رویدادها به صورت یکپارچه است” سخنان خود را خاتمه داد.
همچنین سارا خطیبی از دانشگاه تهران اشاره کرد که مدل استاندارد فیزیک ذرات، که از سال 1974 نظریه پذیرفته شده است، کافی نیست. زیرا این مدل قادر به محاسبه مشاهدات تجربی، مانند عدم تقارن باریون، ماده نوترینوها و ماده تاریک نیست. بنابراین، نظریه های بنیادی تری مورد نیاز است.
در مورد ماده تاریک، خطیبی اذعان کرد که “اثرات گرانشی شواهد قانع کننده ای برای حضور ماده تاریک در جهان ارائه می دهد. تلاش های نظری و تجربی برای شناسایی ماده تاریک در حال انجام است.”
و در خاتمه غلامحسین حقیقت، پژوهشگر فوق دکتری موسسه تحقیقات علوم بنیادی، این رویداد را با سخنرانی در مورد کار تحقیقاتی خود در دانشکده ذرات و شتابدهنده در این موسسه به پایان رساند.